Daar zijn de wijze mensen uit het Oosten, waar de Mopshond vandaan komt, het nog steeds niet over eens. Vroeger leefde er in Oost-Azie een klein kortharig hondje met een stompe neus en een over de rug gekruld staartje, de zogenaamde “Ha-Pa”. Dit is de stamvader van onze Mopshond. Door de handelsbetrekkingen van Nederland met oost-Azie kwamen deze “Ha-Pa’s” naar ons land, maar ook naar Portugal en Engeland. In deze landen werden ze erg populair en daarna in geheel Europa. Ook verkeerde hij aan verschillende vorstenhoven waar hij met veldheren mee ten strijde trok. Ook Napoleon Bonaparte had een Mopshond genaamd “Fortune”. 

Hoewel in Nederland in het begin van de vorige eeuw vele Mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de tweede wereldoorlog. Het was mevr. Chr. Veldhuis die met haar fokkerij “Warnsborn” van zoveel betekenis voor de populatie in Nederland is geweest, dat nu de Mopshond een stevige basis in Nederland heeft gekregen. Het is ook mevr. Chr. Veldhuis die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van “COMMEDIA”, de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland op 30 augustus 1957. Vanwege haar grote verdiensten voor de Mopshond in Nederland was zij erelid van onze vereniging.

Tegenwoordig kan de Mopshond zich verheugen in een constante groep van liefhebbers en fokkers die met toewijding aan ons ras zijn verknocht, zonder dat de Mopshond gelukkig echt bij de populaire rassen hoort. Zo noemde men de Mopshond in Nederland ook wel “Hollandse Bulldog” of “Dutch Mastiff”. In Engeland is hij bekend onder de naam ‘Pug”, in Frankrijk noemt men hem “Carlin”en in Duitsland “Mops”.

Uitdrukkingen met het liedje “Toen onze Mops een Mopsje was” herinneren aan zijn bloeitijd hier. Hoe we onze Mops ook noemen, wat blijft is de specifieke band die wij met dit hartverwarmde ras hebben. 

U kunt geen inhoud op deze website kopiëren.