† Ankie

We ontvingen gisteren het droevige bericht van het overlijden van Ankie Tijsseling Boonstra.

Ankie was langer dan de meeste leden zich kunnen herinneren belangrijk Ankiebinnen de mopshondenvereniging Commedia als fokker, bestuurslid, centraal aanspreekpunt voor de pupinfo, maar vooral als mopsenmoeder die als vraagbaak diende voor iedereen, fokkers en (potentiele) eigenaren van mopsen, die vragen of problemen hadden of gewoon een luisterend oor wilden. Ankie had ook nog een duidelijke link met de oudste generatie mopsenfokkers, die door de huidige leden al bijna weer vergeten zijn.

Dat ze zowel binnen als buiten Commedia op waardering kon rekenen bleek wel uit het feit dat ze van de Raad van Beheer in 2013 de Zilveren Erespeld kreeg uitgereikt, met de volgende tekst:

“De schijnwerper nu op een prominent Commedia-lid. Mevrouw Tijsseling heeft sinds 1984 de kennelnaam ‘Of the Karma House”. Zij is begonnen met het fokken van de King Charles Spaniel. Aangezien dit ras hier bijna niet meer voorkwam, heeft zij honden uit Engeland geïmporteerd. Vier van deze importen zijn hier kampioen geworden. Voor het samenstellen van het jubileumboek van de Pekinees- en Dwergspanielclub, in verband met het 60-jarig bestaan, is zij uitgenodigd om over de King Charles Spaniel te schrijven.

Sinds 1995 is zij in het bezit van de Mops. Meerdere van haar Mopsen werden kampioen. Zelf heeft zij eens verklaard dat zij op de mopshond kwam vanwege haar liefde voor apen. I haar geboorteplaats zag zij als kind vaker zeelui met een aapje op hun schouders. Zoiets wilde zij later ook. Van apen houden is het begrijpelijkerwijs niet gekomen, maar de hond die volgens haar het dichtst bij komt is de Mopshond. Ankie Tijsseling is overigens niet alleen dol op de King Charles Spaniel en de Mops, minstens zo trots is zij – als Friezin – op haar Friese paarden.

Vanaf 1996 verzorgt zij voor de rasvereniging Commedia de pupinfo, maakt ze zich verdienstelijk als kascontroleur en is zij ringmedewerker op clubmatches en Jonge Honden dagen.

Dames en heren, het is mij een groot genoegen de Zilveren Erespeld van de Raad van Beheer te overhandigen aan deze dierenliefhebster.”

We herinneren ons Ankie als de eigenzinnige, recht door zee vrouw die, als ze ergens onrecht dacht te zien, dat ook voor iedereen duidelijk hoorbaar liet weten. Het feit dat er binnen Commedia op een gegeven moment ook werd gesproken over het kruisen van mopsen met andere honden vond ze verschrikkelijk. Gelukkig heeft ze nog mee kunnen maken dat er inmiddels een andere koers wordt gevaren.

Persoonlijk denk ik met veel genoegen terug aan de vele bezoekjes aan de boerderij van Jaap en Ankie, waar we kwamen om onze mopsen in pension te brengen, en we daarbij bijna niet meer wegkwamen, dankzij de vele verhalen over de mopsen in het algemeen en haar en onze mopsen in het bijzonder.

Toen Ankie ziek werd, en het steeds minder mogelijk werd om de mopsen bij haar te brengen, werd het contact minder, en wat meer op afstand. We zullen haar missen, en wensen Jaap en de familie veel sterkte toe met het verlies van deze sterke vrouw.

Jan Grit

Bestuurslid Commedia

U kunt geen inhoud op deze website kopiëren.